Poffertjeskraam huren


POFFERTJESKRAAM HUREN

Onze poffertjes worden volgens origineel recept met boekweitmeel gebakken in de kleinste poffertjeskraam ter wereld!


Stroom:                2 maal 2200 watt (2x16Ampère)
Oppervlakte:        150 cm x 100 cm
Los te huur:        ja





                       
Poffertjes. Een van de belangrijkste lekkernijen in Nederland zijn poffertjes, ook wel broedertjes of bollebuisjes genoemd: kleine, ronde, gerezen koeken, gebakken op een rechthoekige plaat met kuiltjes, die tevoren worden ingesmeerd met gesmolten boter. Werd de bakplaat vroeger verhit met behulp van talhout (geschild eikenhout), tegenwoordig wordt (aard)gas of elektra als energiebron gebruikt. Het vuur werd aangemaakt met baggerturf en houtspaanders en de bakplaat gereinigd met de zool van een oude klomp (een nieuwe was te duur!) en een krant. De kunst is het poffertjesbeslag noch te lang (gortdroog) noch te kort (kleffe hap) in de kuiltjes te laten garen. De 'echte' poffertjesbakker dient ze daarna op op een stenen bordje, met een klont boter en ruim bestrooid met poedersuiker. Een goed poffertje verdient geen plastic of kartonnen bordje! Verder kan je het zo gek maken als je wilt. Poffertjes met likeur, met aardbeien en slagroom, met boerenjongens (rozijnen op brandewijn) en wat al niet meer. De puriteinen onder de poffertjesbakkers zullen echter gruwen van dit nieuwerwetse gedoe. 
Wat zijn de basisingrediënten voor poffertjes? De recepten (soms niet meer dan een opsomming van ingrediënten) die ik terug heb kunnen vinden, kunnen volgens culinair journalist Joop Witteveen grofweg ingedeeld worden in "armeluis" en "rijkeluis". [1, 2] In het eerste geval wordt het beslag gemaakt van boekweitemeel, (lauw) water en gist, in het tweede geval van een mix van boekweitemeel en patentbloem, (lauwe) melk, gist en twee tot vier eieren per halve kilogram meel. Waarmee De Gebroeders Werk hun beslag samenstelden is niet overgeleverd. De familie Werk-Huizinga heeft in 1962 wel een tipje van de sluier opgelicht. Toen hun demontabele kraam, niet nauwkeuriger te dateren dan tweede helft negentiende eeuw, eind 1961 aan het Openluchtmuseum in Arnhem werd verkocht, werden kennis en ervaring van Louwrens Werk (neef van De Gebroeders) voor het nageslacht op papier vastgelegd. Hij gebruikte uitsluitend boekweitemeel, water en melk in de verhouding 1 op 1 en gist. Om de poffertjes kleur te geven voegde hij stroop aan het beslag toe. Volgens Piet Albers, die omstreeks 1963 in het bezit kwam van de poffertjeskraam van De Gebroeders Werk en deze ruim dertig jaar tot aan zijn overlijden exploiteerde, werd stroop in de regel alleen gebruikt om oliebollen te kleuren. Poffertjesbeslag moet bestaan uit boekweitemeel én tarwebloem. Alleen uit boekweitemeel zijn poffertjes niet lekker. Maar Mullens denkt daar anders over. Het beslag moet de eenvoud zelve zijn: de allerbeste kwaliteit boekweitemeel, gist en water. Géén eieren, géén melk en géén vet. smaken verschillen.....