Zelf stroopwafels maken!


Armenkoeken
De stroopwafel, of siroopwafel, is al begin negentiende eeuw ontstaan. Waarschijnlijk was Gerard Kamphuisen, die al in 1810 zijn zaak opende, de uitvinder van de Goudse stroopwafel. In een van de oudste teruggevonden recepten, uit 1840, staat dat de wafels gebakken werden van deegresten en kruimels uit de bakkerij en gevuld werden met stroop. De kruimels en 'snippers', afsnijdsels van eerder gebakken wafels, zorgden er voor dat de wafels knapperig werden. Omdat de wafels erg goedkoop waren werden ze ook wel 'armenkoeken' genoemd. 

Geheime recepten
Tegenwoordig worden de wafels gemaakt van o.a. bloem, suiker, eieren, zout en gesmolten boter. Het deeg hiervan wordt in kleine bolletjes tussen het wafelijzer met het typische diamantpatroon gelegd, en worden ongeveer een minuut gebakken. Om te voorkomen dat de wafel breekt wordt deze doormidden gesneden als deze nog warm is. Daarna worden beide helften met stroop (gemaakt van o.a. boter en bruine basterdsuiker) ingesmeerd en op elkaar gelegd. Elke Gouwenaar zweert bij zijn eigen wafelbakker, want elke bakker heeft zijn eigen geheime recept, en de verschillen in smaak zijn groot. Ons recept vind u gewoon onderaan de pagina...

Nog steeds populair
In de negentiende eeuw waren er ongeveer honderd stroopwafelbakkers in Gouda. Tot ongeveer 1870 bleven de stroopwafels een exclusief Gouds produkt, later werden de wafels ook op markten en feesten binnen en buiten de regio gebakken. Hierdoor verkreeg de stroopwafel nationale bekendheid. Rond 1960 waren er volgens het plaatselijke zaken- en beroepenregister nog 17 stroopwafelfabrieken in de stad. Hiervan zijn er nog vier over. Het blijft een populair produkt en de Nederlanders eten gemiddeld zo'n 20 stroopwafels per jaar.STROOPWAFELS
Ingredienten:
Voor de wafels: 500 gram bloem, 250 gram gesmolten boter, 150 gram witte basterdsuiker, 50 gram gist, een beetje lauwe melk, 1 ei.
Voor de vulling: 500 gram stroop, 300 gram donkere basterdsuiker, 75 gram boter, 1 theelepel kaneelpoeder. 

Bereiding:
  1. Het geheim van de stroopwafel valt in twee delen uiteen. De ene helft van het geheim is, dat u de wafels alleen warm kunt verwerken; anders breken ze. De andere helft is dat door de stroop boter en suiker moeten worden gewerkt, waardoor de stroop nog stijver en nog kleveriger wordt. Ook de bereiding bestaat uit twee delen: het bakken van de wafels en het maken van de vulling.
  2.  Maak van de wafelingredienten een deeg.
  3. Laat het deeg 3 kwartier rijzen, liefst op een vochtig-warme plek. 
  4. Kneed het dan opnieuw en verdeel het vervolgens in balletjes ter grootte van een stevige knikker. 
  5. Bereid dan de vulling: Verwarm de stroop en meng er de andere ingrediënten door. 
  6. Leg een balletje deeg in een wafelijzer en bak het aan beide kanten gaar. 
  7. Til de wafel met een mes uit het ijzer en snijd hem open als hij nog warm is (wacht u te lang, dan zal de wafel breken). 
  8. Besmeer de ene wafelhelft met de vulling en druk de andere helft erop.

Wij kunnen u natuurlijk voorzien van de ingrediënten of gewoon het deeg en de stroop...
Foto's en recepten zijn altijd van harte welkom, en gaan we zeker uitproberen, en kunnen op deze site vermeld worden!